İhtarname ihtiyacınızda Kocaeli İzmit’te hizmet veren Zafer Mutlu Hukuk Bürosu ile irtibata geçebilirsiniz. Mahkemede bir dava açmadan önce dava açmayı düşündüğünüz tarafa göndermek üzere bir ihtarname yazmanız gerekebilir. İhtarnamenin sadece bir uzlaşı teklifinden daha fazlası olabileceğini unutmayın. Bazı durumlarda, bu belge konumunuzu güçlendirebilir. Bu nedenle, daha faydalı hale getirmek için onu doğru bir şekilde oluşturulması gerekmektedir.
Niçin İhtarname Hazırlanır?
Bir ihtarname göndermek, karşı tarafla sorunu uzlaşı şeklinde çözmeyi teklif ettiğiniz anlamına gelir. Amaç, sorunu mahkemeye götürmeden çözmektir. Bu çok dava verimli olabilecektir.
Karşı taraf bu fırsatı reddetse bile, ihtarname dava aşamasında size fayda sağlayacaktır. Öncelikle, size ve avukatınıza davanızı daha iyi yöneltmenize yardımcı olacaktır. İhtarname ayrıca davanın sonuçlanmasını da teşvik edebilir. Böylece davayı kazanma şansınız daha yüksek olacaktır.
İhtarname İçeriği Nasıl Olmalıdır?
Karşı taraf, kendileriyle bir hukuki sorununuz olduğunu anlamalı ve sorunu uzlaşı halinde çözmek istemelidir. Bu nedenle, ihtarnamenin müzakere için tartışılacak tüm önemli hususları içermesi gerekir;
- Uyuşmazlığa konu olayların tarihsel gelişimi,
- Olaylarla ilgili tüm gerçekler,
- Uğradığınız zarar ve kayıplar,
- Ödenmesini ya da yapılmasını beklediğiniz talepler,
- Karşı tarafın taleplerinizi dikkate alması ve yerine getirmesi için makul bir süre,
- Müzakere amacıyla size ulaşılabilecek iletişim bilgileri.
Karşı taraf talebinizi kabul etmezse, mahkemeye dava açmak gerekecektir. Bu, hakimin ihtarnamenizi okuyacağı anlamına gelir. Bu nedenle, ihtarnamenin açık bir şekilde yazılmasına gerekmektedir, böylece ihtarnameyi okuyan herkes talebinizi tam olarak anlayacaktır.
Etkili bir ihtarnamenin püf noktaları:
Taleplerinizi belirtirken açık ve tutarlı olmanız gerekir. Karşı tarafın taleplerinizi uzlaşı ve hoşgörülü bir şekilde karşılamasını istemelisiniz. Böyle bir hedefe ulaşmak için aşağıdaki püf noktalara uyulmalıdır:
1. Karşı taraf tanıdığınız bir kişi olsa bile, her zaman resmi bir uslup kullanmalısınız.
2. Dilbilgisi kurallarına riayet edilerek yazım hatalarından kaçınılmaldır.
3. El yazısı yerine düzgün bir formatta kaleme alıp, çıktısı alınmalıdır.
4. İhtarname kısa ve öz olmalı ancak gerekli tüm bilgileri ihtiva etmelidir.
5. İhtarnamenin bir sureti alınıp saklanmalıdır.
6. İhtarnameyi gönderdiğinize dair belgeleri saklayın (posta alındısı, e-posta geçmiş arşivi vb.)
Sorununuz çok önemli değil ise, kendi başınıza bir ihtarname yazsanız da olabilir. Bununla birlikte, hukuki sorununuz oldukça karmaşık veya ciddi boyutta para söz konusuysa, İhtarnameyi yazmak ve sizin adınıza davayı devam ettirmek için bir avukat yardımından faydalanmak en iyi yoldur. Avukatlar, ifadeleri güvenli ve etkili bir şekilde nasıl düzenleyeceğini bilirler, bu nedenle ihtarnameniz açılacak davada güçlü bir silah olabilir.
İhtarname hazırlatmak için Zafer Mutlu Hukuk Bürosuyla iletişime geçebilirsiniz.